Znajdź nocleg bez pośredników

 

Spanie.pl

Tak smakuje Austria. Kulinarna wyprawa po kraju Mozarta
2017-10-13 10:25 , Autor:

 

 

Tak smakuje Austria. Kulinarna wyprawa po kraju Mozarta
Almdudler
Sachertorte
Wienerschnitzel
Leberknödelsuppe
Brettljause
 


Jest takie porzekadło: "Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś". Tkwi w tym dużo prawdy, także pod kątem kulinarnych tradycji – każdy kraj, a nawet region, słynie przecież z innych specjałów. Tym razem zrobimy szybki przegląd typowego menu z tradycyjnych restauracji w Austrii.

 

Austriacka kuchnia zasmakuje Polakowi. Ze względu na wielonarodowy charakter monarchii austro-węgierskiej, stanowi połączenie kulinarnych upodobań z Włoch, Węgier, Czech, Niemiec i Francji. Tak oryginalna mieszanka musi oznaczać prawdziwą ucztę dla podniebienia. Na jakie pozycje w karcie dań zwrócić zatem szczególną uwagę?

 

Przystawki

Na początek przystawki, przedsmak prawdziwej uczty. W Austrii bardzo często na stół wjeżdża Brettljause, czyli przysmaki na zimno, podane na drewnianej desce. Nie może na niej zabraknąć chleba, boczku, masła, ale przede wszystkim tradycyjnych serów z różnych regionów całego kraju. Ponadto austriackie gospodynie osiągnęły mistrzostwo w przyrządzaniu rozmaitych kluseczek, knedli i pierożków, które idealnie nadają się jako przedbieg do dań głównych.

 

Brettljause

Brettljause

 

Zupy

Typowym austriackim przysmakiem z tej grupy jest niewątpliwie Frittatensuppe. To nic innego, jak esencjonalny rosół, ale zamiast makaronu pływają w nim pokrojone w paseczki delikatne naleśniki. Inna wersja rosołu to Markknödelsuppe – przyrządza się go ze szpinaku i podaje z kluskami. Na pierwsze danie warto też zamówić Leberknödelsuppe, czyli wywar z wołowiny w towarzystwie pulpecików z wątróbki.

 

Leberknödelsuppe

Leberknödelsuppe 

 

Dania główne

Pobudzone pysznymi zupami kubki smakowe zaspokoją znakomite dania główne. Najbardziej typowym i popularnym obiadem w Austrii jest oczywiście Wienerschnitzel – sznycel po wiedeńsku. Wokół potrawy narosło wiele sporów. Oryginalnie przygotowuje się ją z cielęciny panierowanej w bułce tartej i usmażonej na maśle. Ze względu na cenę mięsa można znaleźć także tańsze zamienniki robione z wieprzowiny – nie jest to jednak prawdziwy wiedeński sznycel. Kwestia narodowego austriackiego dania jest na tyle kontrowersyjna, że stosowanie poprawnego nazewnictwa kontroluje nawet odpowiedni urząd. I tak oryginalny sznycel nosi nazwę Wienerschnitzel, zaś ten wieprzowy – Schnitzel Wiener Art. Oba dania bardzo często występują z ziemniaczaną sałatką.

 

Dużą popularnością w restauracjach z tradycyjną kuchnią cieszy się Bauernschamus. Potrawa ma swój początek na terenach wiejskich i jest bardzo syta, ponieważ do jej wykonania potrzeba kilku rodzajów mięsa, głównie gotowana lub wędzona szynka i peklowana wołowina. Bauernschmaus najczęściej spotyka się z dodatkiem kiszonej kapusty i klusek.

 

Także fani słodkości znajdą w austriackim menu smakowite danie główne w postaci Germknödel. Jest to wielki knedel (podobny nieco do naszych klusek parowych), wypełniony śliwkową konfiturą, na wierzchu polany gęstym sosem waniliowym i posypany makiem. Słodki i bardzo sycący.

 

Wienerschnitzel

 Wienerschnitzel

 

Desery

A skoro już jesteśmy przy słodkościach, z których przecież Austria słynie w świecie, grzechem byłoby nie spróbować deseru numer jeden: Sachertorte. Torcik Sachera składa się z płatów czekoladowego ciasta, przekładanego morelową konfiturą i polanego gorzką czekoladą. Oryginalnego deseru skosztować można jedynie w wiedeńskim Hotelu Sacher, a jego młodszego brata – Edward Sacher-Torte – serwuje tylko Cafe Demel.

 

Na drugim miejscu ulubionych deserów zasłużenie plasuje się Kaiserschmarrn. Nazwa mówi sama za siebie: "cesarski omlet". To rodzaj racucha, bardzo puszystego i pożywnego, podawanego z rodzynkami. Kaiserschmarrn jest na tyle popularny, że serwuje się go nawet na stacjach narciarskich. A skoro był to ukochany deser Franciszka Józefa, na pewno zasmakuje także podniebieniom mniej wybrednym od cesarskiego.

 

Na tym lista austriackich słodyczy się nie kończy. Znanym i lubianym deserem jest pochodzący z Bałkanów Apfelstrudel – rolada z cienkiego ciasta drożdżowego, przekładana masą jabłkową i rodzynkami. Łasuchy chętnie wybierają także Palatschinken, czyli przepyszne naleśniki z serem, owocami lub sosem czekoladowym, posypane cukrem pudrem. Same pyszności!

 

Sachertorte

Sachertorte 

 

Napoje i alkohole

Jest w Austrii szczególny napój, który pod względem popularności niewiele ustępuje tylko samej Coca-Coli. Nazywa się Almdudler i dla Austriaków jest już napojem kultowym. Jego receptura jest owiana tajemnicą – oprócz wody i nieznacznej ilości cukru, zawiera ponoć kompozycję aż 32 ziół! Wiadomo za to, że Almdudler jest pozbawiony wszelkich konserwantów i barwników.

 

Prócz tego Austriacy chętnie pijają kawę, którą do Europy, a konkretniej właśnie do Wiednia, sprowadził z Turcji żołnierz Jana Sobieskiego. Ponadto w restauracjach królują wina różnych gatunków oraz piwa – częściej w odmianie jasnej.

 

Almdudler

Almdudler 

 

 
 


 

 


 


Komentarze(0)

 
 

Zobacz podobne

Polskie dziwactwa, czyli czym zaskakujemy obcokrajowców

Polskie dziwactwa, czyli czym zaskakujemy obcokrajowców

W Polsce panują obyczaje, dla nas oczywiste i niezauważalne, a przy których obcokrajowcy szeroko otworzą oczy ze zdziwienia. Czym ich zaskakujemy?

Rejs Dunajem

Rejs statkiem po Dunaju

Jeśli jednak marzy nam się oryginalna wyprawa, która umożliwi spojrzenie na Europę z innej strony, z pomocą przychodzą organizatorzy rejsów po Dunaju.

Bryndzové halušky

Kulinarne podróże, czyli co zjeść na Słowacji

Będąc na Słowacji trudno przejść obojętnie obok tradycyjnych specjałów. W kuchni słowackiej każdy znajdzie swój ulubiony smak.

Panorama Wiednia

Nad pięknym, modrym Dunajem

Wiedeń w dwa dni? Wydaje się mało prawdopodobne, by zwiedzić to miasto w tak krótkim czasie. My jednak udowadniamy, że wszystko jest możliwe.

 

Nowości w przewodniku

Złota polska jesień w Pieninach

Złota polska jesień w Pieninach

Jeśli tylko zapowiada się ładna pogoda, nie warto opierać się ostatnim promieniom słońca – lepiej wyruszyć w teren. Na przykład w Pieniny.

Tak smakuje Austria. Kulinarna wyprawa po kraju Mozarta

Tak smakuje Austria. Kulinarna wyprawa po kraju Mozarta

Szybki przegląd typowego menu z tradycyjnych restauracji w Austrii.

Słowacka Ścieżka w koronach drzew już otwarta!

Słowacka Ścieżka w koronach drzew już otwarta!

Z końcem września nieopodal miejscowości Zdziar, 40 km od Zakopanego, otworzono imponującą "Ścieżkę w koronach drzew".

Wrocław pod lupą

Wrocław pod lupą [INFOGRAFIKA]

Zebrane w formie czytelnej infografiki informacje o Wrocławiu w pigułce, podzielone na 5 kategorii.

Trwa ładowanie danych
Trwa wyszukiwanie