Znajdź nocleg bez pośredników

 

Spanie.pl

Tak smakuje Austria. Kulinarna wyprawa po kraju Mozarta
2017-10-13 10:25 , Autor:

 

 

Tak smakuje Austria. Kulinarna wyprawa po kraju Mozarta
Almdudler
Sachertorte
Wienerschnitzel
Leberknödelsuppe
Brettljause
 


Jest takie porzekadło: "Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś". Tkwi w tym dużo prawdy, także pod kątem kulinarnych tradycji – każdy kraj, a nawet region, słynie przecież z innych specjałów. Tym razem zrobimy szybki przegląd typowego menu z tradycyjnych restauracji w Austrii.

 

Austriacka kuchnia zasmakuje Polakowi. Ze względu na wielonarodowy charakter monarchii austro-węgierskiej, stanowi połączenie kulinarnych upodobań z Włoch, Węgier, Czech, Niemiec i Francji. Tak oryginalna mieszanka musi oznaczać prawdziwą ucztę dla podniebienia. Na jakie pozycje w karcie dań zwrócić zatem szczególną uwagę?

 

Przystawki

Na początek przystawki, przedsmak prawdziwej uczty. W Austrii bardzo często na stół wjeżdża Brettljause, czyli przysmaki na zimno, podane na drewnianej desce. Nie może na niej zabraknąć chleba, boczku, masła, ale przede wszystkim tradycyjnych serów z różnych regionów całego kraju. Ponadto austriackie gospodynie osiągnęły mistrzostwo w przyrządzaniu rozmaitych kluseczek, knedli i pierożków, które idealnie nadają się jako przedbieg do dań głównych.

 

Brettljause

Brettljause

 

Zupy

Typowym austriackim przysmakiem z tej grupy jest niewątpliwie Frittatensuppe. To nic innego, jak esencjonalny rosół, ale zamiast makaronu pływają w nim pokrojone w paseczki delikatne naleśniki. Inna wersja rosołu to Markknödelsuppe – przyrządza się go ze szpinaku i podaje z kluskami. Na pierwsze danie warto też zamówić Leberknödelsuppe, czyli wywar z wołowiny w towarzystwie pulpecików z wątróbki.

 

Leberknödelsuppe

Leberknödelsuppe 

 

Dania główne

Pobudzone pysznymi zupami kubki smakowe zaspokoją znakomite dania główne. Najbardziej typowym i popularnym obiadem w Austrii jest oczywiście Wienerschnitzel – sznycel po wiedeńsku. Wokół potrawy narosło wiele sporów. Oryginalnie przygotowuje się ją z cielęciny panierowanej w bułce tartej i usmażonej na maśle. Ze względu na cenę mięsa można znaleźć także tańsze zamienniki robione z wieprzowiny – nie jest to jednak prawdziwy wiedeński sznycel. Kwestia narodowego austriackiego dania jest na tyle kontrowersyjna, że stosowanie poprawnego nazewnictwa kontroluje nawet odpowiedni urząd. I tak oryginalny sznycel nosi nazwę Wienerschnitzel, zaś ten wieprzowy – Schnitzel Wiener Art. Oba dania bardzo często występują z ziemniaczaną sałatką.

 

Dużą popularnością w restauracjach z tradycyjną kuchnią cieszy się Bauernschamus. Potrawa ma swój początek na terenach wiejskich i jest bardzo syta, ponieważ do jej wykonania potrzeba kilku rodzajów mięsa, głównie gotowana lub wędzona szynka i peklowana wołowina. Bauernschmaus najczęściej spotyka się z dodatkiem kiszonej kapusty i klusek.

 

Także fani słodkości znajdą w austriackim menu smakowite danie główne w postaci Germknödel. Jest to wielki knedel (podobny nieco do naszych klusek parowych), wypełniony śliwkową konfiturą, na wierzchu polany gęstym sosem waniliowym i posypany makiem. Słodki i bardzo sycący.

 

Wienerschnitzel

 Wienerschnitzel

 

Desery

A skoro już jesteśmy przy słodkościach, z których przecież Austria słynie w świecie, grzechem byłoby nie spróbować deseru numer jeden: Sachertorte. Torcik Sachera składa się z płatów czekoladowego ciasta, przekładanego morelową konfiturą i polanego gorzką czekoladą. Oryginalnego deseru skosztować można jedynie w wiedeńskim Hotelu Sacher, a jego młodszego brata – Edward Sacher-Torte – serwuje tylko Cafe Demel.

 

Na drugim miejscu ulubionych deserów zasłużenie plasuje się Kaiserschmarrn. Nazwa mówi sama za siebie: "cesarski omlet". To rodzaj racucha, bardzo puszystego i pożywnego, podawanego z rodzynkami. Kaiserschmarrn jest na tyle popularny, że serwuje się go nawet na stacjach narciarskich. A skoro był to ukochany deser Franciszka Józefa, na pewno zasmakuje także podniebieniom mniej wybrednym od cesarskiego.

 

Na tym lista austriackich słodyczy się nie kończy. Znanym i lubianym deserem jest pochodzący z Bałkanów Apfelstrudel – rolada z cienkiego ciasta drożdżowego, przekładana masą jabłkową i rodzynkami. Łasuchy chętnie wybierają także Palatschinken, czyli przepyszne naleśniki z serem, owocami lub sosem czekoladowym, posypane cukrem pudrem. Same pyszności!

 

Sachertorte

Sachertorte 

 

Napoje i alkohole

Jest w Austrii szczególny napój, który pod względem popularności niewiele ustępuje tylko samej Coca-Coli. Nazywa się Almdudler i dla Austriaków jest już napojem kultowym. Jego receptura jest owiana tajemnicą – oprócz wody i nieznacznej ilości cukru, zawiera ponoć kompozycję aż 32 ziół! Wiadomo za to, że Almdudler jest pozbawiony wszelkich konserwantów i barwników.

 

Prócz tego Austriacy chętnie pijają kawę, którą do Europy, a konkretniej właśnie do Wiednia, sprowadził z Turcji żołnierz Jana Sobieskiego. Ponadto w restauracjach królują wina różnych gatunków oraz piwa – częściej w odmianie jasnej.

 

Almdudler

Almdudler 

 

 
 


 

 


 


Komentarze(0)

 
 

Zobacz podobne

Pałac Schönbrunn: na cesarskich salonach

Pałac Schönbrunn: na cesarskich salonach

Pałac Schönbrunn wraz z otaczającym go parkiem przeniesie w czasie i pomoże wczuć się w klimat eleganckiego, pięknego Wiednia.

Polskie dziwactwa, czyli czym zaskakujemy obcokrajowców

Polskie dziwactwa, czyli czym zaskakujemy obcokrajowców

W Polsce panują obyczaje, dla nas oczywiste i niezauważalne, a przy których obcokrajowcy szeroko otworzą oczy ze zdziwienia. Czym ich zaskakujemy?

Rejs Dunajem

Rejs statkiem po Dunaju

Jeśli jednak marzy nam się oryginalna wyprawa, która umożliwi spojrzenie na Europę z innej strony, z pomocą przychodzą organizatorzy rejsów po Dunaju.

Bryndzové halušky

Kulinarne podróże, czyli co zjeść na Słowacji

Będąc na Słowacji trudno przejść obojętnie obok tradycyjnych specjałów. W kuchni słowackiej każdy znajdzie swój ulubiony smak.

Panorama Wiednia

Nad pięknym, modrym Dunajem

Wiedeń w dwa dni? Wydaje się mało prawdopodobne, by zwiedzić to miasto w tak krótkim czasie. My jednak udowadniamy, że wszystko jest możliwe.

 

Nowości w przewodniku

Spotkanie z wrocławskimi krasnalami

Spotkanie z wrocławskimi krasnalami

To nie przypadek, że akurat stolica Dolnego Śląska jest nazywana miastem krasnali.

Mały przewodnik po Bydgoszczy

Mały przewodnik po Bydgoszczy

Bydgoszczy nie brak atrakcji i urokliwych zakątków, które razem czynią miasto wyjątkowym i interesującym turystycznie.

10 przykazań początkującego narciarza

10 przykazań początkującego narciarza

Chcesz zacząć, ale nie wiesz jak? Kuszą cię ośnieżone, jednak obawiasz się początków? Ten dekalog pomoże ci postawić pierwsze narciarskie kroki.

Praga czy Bratysława? Gdzie na weekend?

Praga czy Bratysława? Gdzie na weekend?

Ze względu na bliskość i swojski klimat, Praga i Bratysława idealnie nadają się na weekendowy trip. Które miasto jest bardziej warte uwagi?

Trwa ładowanie danych
Trwa wyszukiwanie